OKUMA LİSTESİ Doğanın Gücünü Çocuk Kitaplarında Aramak

Törpülenmiş oyun alanları, tornadan geçirilmiş ahşap bloklar, marketlerden alınan organik ürünler her ne kadar doğa yoksunluğu sendromunu azaltmak için üretilen çabalar olsa da nihayetinde hepsi doğayla dolaylı yoldan bir etkileşim sağlıyor. Peki, bu sorunun çözümünde başta edebiyat olmak üzere çocuk kitapları ne gibi faydalar sağlayabilir? Doğaya dönüş ihtiyacının artması son yıllarda çocuk kitaplarının temalarını da etkilemeye başladı. Biz de farklı yaş grubundaki çocuklara özel, “doğa” temalı kitaplardan bir seçki yaptık. Biraz olsun doğanın sağaltıcı gücünden kitaplar yoluyla faydalanabilmeleri için.

Hazırlayan: Gökçe Özder

14 Ürün Listeleniyor

  • Babil'in Yorumu İsabella ile Çetesi: Dönüşüme Uğrayan Balıkların Sırrı

    Isabella yaz tatilini köyde geçireceği için keyifsizdir. Sıkıntısından kurtulmak amacıyla bir çete kurmaya karar verir. Kurduğu çeteyle birlikte hendekteki kuyruğu ve yüzgeci olmayan tuhaf balıkların sırrını çözmek için kolları sıvar. Erkekler Kızlara Karşı kitabıyla ünlü çocuk kitapları yazarı Silvia Vecchini’den dostluğu, işbirliğini, doğaya ve diğer canlılara saygıyı anlatan heyecanlı ve keyifli bir kitap.

    ...daha fazla
  • Babil'in Yorumu Yeşil Günlük

    Sarı, kırmızı, beyaz, siyah, kırmızı ya da mavi değil; yeşil bir günlük bu! İçindeki talimatları okuyup tohum ekmeyi, meyve yetiştirmeyi, ağaçları yapraklarından tanımayı öğrenebileceğiniz bu kitap sayesinde ayrıca hemen şimdi kitapla birlikte gelen küreği ve tohumlarıyla ekim dikime bile başlayabilirsiniz. Böcek doktoru Fatih Dikmen’le Bay Ka Buk ve Ejder’in yazarı Zeynep Sevde’den okuyup yazabileceğiniz bir Yeşil Günlük...

    ...daha fazla
  • Babil'in Yorumu Gökçe'nin Yolu

    En büyük derdi yeni keşfettiği tablet oyununu anne babasına göstermeden oynayabilmek olan Gökçe bir anda kendini Maya halasının yaşadığı köyde bulur. Şehirdekinden farklı olarak burada damda yatar, hayvanlarla otlatır, onların yaralarını sarmayı öğrenir. Yolu bir gün Kara Orman’a düştüğünde ve evini bulması gerektiğinde ise içgüdülerine başvurmaktan başka çaresi yoktur. Gökçe’nin Yolu, farklı yaş grupları için yazdığı kitaplarla ünlü Ahmet Büke’den büyülü olduğu kadar sağaltıcı bir doğa anlatısı.

    ...daha fazla
  • Babil'in Yorumu Noktacık

    Minik bir tohumun kendini bulma hikâyesini anlatan Noktacık görselleştirilirken kullanılan yapraklar, kozalaklar, dal parçaları gibi doğal materyaller sayesinde farklı bir okuma deneyimi sunuyor. Kim olduğunu keşfetmek için oradan oraya savrulan Noktacık’la birlikte çıkacağınız bu yolculuğun sonunda sizi bir de sürpriz bekliyor. Tıpkı bu hikâyeyi görselleştirirken kullanıldığı gibi sizin de doğadan topladığnız materyallerle resimler yapabileceğiniz bir köşe!

    ...daha fazla
  • Babil'in Yorumu Yaz Gezgini Ile Hapşu Teyze

    Menekşe İstasyonu, Montsuzlar, Benim Babam Ömür Adam gibi kitaplarıyla çağdaş çocuk edebiyatındaki yerini sağlamlaştıran Ömer Açık’tan bu sefer de bir yolculuk öyküsü. Yaz tatilin Hapşu teyzesiyle karavanla şehir şehir gezerek geçiren Roza daha önce deneyimlemediği onlarca şey yapacak, hayata dair yepyeni şeyler keşfedecektir. Yaz Gezgini ile Hapşu Teyze, sadece çocuklara değil şehirde sıkışıp kalmış herkese iyi hissettirecek bir anlatı.

    ...daha fazla
  • Babil'in Yorumu Göğe Tırmanan Çocuk

    Doğaya saygı duymayan birinin insanlara saygı duyması beklenebilir mi? Giderek daha fazla harap ettiğimiz doğayla bir gün barışabilecek miyiz, bilinmez. Ama onun şefkatli kollarına, yol göstericiliğine, yuva huzuruna ihtiyacımız olduğu kesin. Ali Standishh’in kaleme aldığı Göğe Tırmanan Çocuk, dostluğu, hayvan ve doğa sevgisini, yolunu bulma cesaretini küçük kalplere aşılayabilecek dokunaklı bir hikâye.

    ...daha fazla
  • Babil'in Yorumu Tohumun Hikayesi

    Her şeyin hikâyesi olur da bir tohumun hikâyesi olamaz mı? Petrol Değil Toprak, Su Savaşları gibi ünlü kitapların yazarı Hindistanlı çevreci Vandana Shiva’nın kaleminden bu sefer hem küçüklerin hem büyüklerin keyifle okuyabileceği bir kitap Tohumun Hikâyesi. Atalık tohumun önemine vurgu yapan, tohum olmadan geleceğin de olmayacağını söyleyen Shiva resimlerle süslenmiş bu belgesel tadındaki kitabıyla okuyanların doğaya bakışını değiştirecek.

    ...daha fazla
  • Babil'in Yorumu Bahar İkindisi

    Tecrübeli şair Adil İzci bu sefer de kalemini çocuklar için oynatıyor. Bahar İkindisi, kuşları, çiçekleri, ağaçları anlatan; baharın kokusuna, tadına, ruhuna uygun şiirlerden oluşuyor. Şair tüm bunları çocukların gözünden, onların duyarlılığıyla dizelere döküyor. Şairliğini eğitmen kimliğiyle birleştiren Adil İzci’nin duru kaleminden kalbi küçük, gönlü büyüklere özel, akıllarda yer edecek şiirler.

    ...daha fazla
  • Babil'in Yorumu Bahçeye Ne Ektik?

    Her şey anneye sorulan o tek bir soruyla başlar: “Bahçeye ne ektik?” Sonrası ise hayal gücünün sınırlarını zorlayan, fantastik bir öyküye kollarını açar. Bir Dolap Kitap blogunun ve radyo programının sahipleri Banu Aksoy ile Yıldıray Karakiya’nın kaleme aldığı Bahçeye Ne Ektik? kıkır kıkır güldüren, güldürürken olmadık bitkilerle tanıştıran keyifli mi keyifli, aynı zamanda en az bir oyun kadar eğlenceli.

    ...daha fazla
  • Babil'in Yorumu Carl ve Yaşamın Anlamı

    Minik solucan Carl hep alışkın olduğu şekliyle toprakta tünel kazarken tarla faresinin bir sorusuyla şaşkına döner: “Bunu neden yapıyorsun?” Yaşam amacını aramak için yollara düşen Carl diğer orman canlılarıyla görüşerek kendini tanımaya çalışır. Carl ve Yaşamın Anlamı çocuklara her bir canlının kainatta ne derece kıymetli bir yeri olduğunu, yaşam amacını bulmanın yolunu ve tüm varlıklara saygı duymayı keyifli hikâyesi yoluyla anlatıyor.

    ...daha fazla
  • Babil'in Yorumu Çöller - Çocuklar İçin Yaratıcı Etkinliklerle Ekoloji

    Ekolojik yıkım dünyanın her köşesindeki büyüklü küçüklü tüm canlıları etkiledi. Hangisini daha çok, hangisini daha az, eh biraz belli. Yeryüzünün büyük zenginlik kaynaklarından çöller tıpkı kutuplar gibi bu yıkımdan en çok etkilenen yerler. Develer, kaktüsler, çöl tilkileri… Bu kitaptaki etkinlikler ve bilgilendirici köşeler yoluyla çöller hakkında hem çok şey öğrenebilir hem de çıkartmalarla tamamlanan aktivitelerle hoşça vakit geçirebilirsiniz.

    ...daha fazla
  • Babil'in Yorumu Korudaki Komşular

    İnsan yapımı dünyaya bir de hayvanların gözünden bakmaya ne dersiniz? Çocuk duyarlılığına hâkim ödüllü yazar Ayla Çınaroğlu Üç Kuzucuk serisi, Kırçıl Horoz, Minik Yeşil Kurbağa gibi kitaplarıyla doğa sevgisini çocuklara duyumsatıyor. Korudaki Komşular kitabının karakterlerini ise şehre yakın bir koruda yaşayan hayvanlar oluşturuyor. Koru hayvanlarının insan yapımı dünyayla karşılaşması bir maceraya dönüşüyor. Her yaştan okura insan olmanın özelliklerini hatırlatırken çocuk okura kitap sevgisini hissettiren Korudaki Komşular, Mustafa Delioğlu’nun desenleriyle canlanıyor.

    ...daha fazla
  • Babil'in Yorumu Ormanda Eğlence

    En prestijli çocuk kitapları ödülü Hans Christian Andersen sahibi ünlü İtalyan yazar Gianni Rodari’nin yazdığı Ormanda Eğlence okurları beklenmedik hayallerin peşinden sürüklüyor. Mektup yazan bir örümcek, konuşan sırt çantası, terlikli ağaç… Akla gelmeyecek tüm gariplikler bu kitapta! Hayvan severliği, dayanışmayı, hoşgörüyü komik ve macera dolu öyküleriyle aşılayan bu kitabı okuyanlar kolay kolay etkisinden çıkamayacak.

    ...daha fazla
  • Babil'in Yorumu Meraklı Bahçe

    Hepimiz betonlardan, tuğla duvarlardan sıyrılıp uç vermiş bir yabani ot veya çiçek görmüşüzdür. Biz insanlar her ne kadar doğadan vazgeçip törpülenmiş alanlar yaratmaya çalışsak da o hep var ve olmaya devam edecek. İşte Peter Brown’un yazıp resimlediği Meraklı Bahçe bu düşüncenin mahsulü. Küçük Liam’ın hüzünlü başlayıp umutla sona eren öyküsünü okuyanlar çevrelerine başka bir gözle bakacak. Muhteşem resimlerle süslü, duru ve kalbe dokunan bir anlatı. 

    ...daha fazla
Babil.com
Tarayıcı ile devam et veya Uygulamada Aç