
Cumhuriyet'in İlk Sabahı
Yazar: İlber Ortaylı, Şermin Yaşar
Editör: Olcay Mağden
Resimleyen: Gökçe Akgül
Yayınevi: Kronik Kitap
ISBN: 9786256989498 · 120 sayfa · Türkçe · Karton kapak · Yayın: 2023
Fiyat: ₺250,75 – Tedarik edilecek
Kitap hakkında
Dünyaya gözlerimi bir savaşın ortasında açtım. Savaşın ortasının tam olarak neresi olduğunu bilmiyordum ama annem hep “Savaşın ortasında doğurdum ben seni,” derdi.
Tarih 23 Nisan 1920. Büyük Millet Meclisi binasının önünde adım atacak yer yok. Kalabalığın gerisinde bir tezgâh göze çarpıyor. Önünde bir çocuk, kimbilir belki bir seyyar satıcı. Annesi var mı, babası sağ mı? Vatan yorgun, halk yoksul, umutlar yitip gitmişken bir çocuk nasıl yaşar hayatı?
Çocuk edebiyatımızın üretken ve sevilen yazarlarından Şermin Yaşar, bizi şerbetçi bir çocuğun gözünden Kurtuluş Savaşı yıllarına götürüyor. Gökçe Akgül’ün incelikli çizimleri eşliğinde seferberliği, ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde yavaş yavaş yeşeren ümidi, toplumdaki değişimi, yoklukla geçen günleri ve beklenen zaferi hep birlikte yaşayacağız. Türk tarihçiliğinin büyük ismi İlber Ortaylı’nın Millî Mücadele günlerinin tarihi yönlerine tuttuğu ışığın aydınlığında Cumhuriyet’in ilk sabahını beraber karşılayacağız.
Yapay zekâ özeti
Şermin Yaşar'ın çocuk edebiyatının sevilen yazarlarından biri olarak kaleme aldığı bu eser, 23 Nisan 1920'de bir şerbetçi çocuğun gözünden Kurtuluş Savaşı yıllarını ve Cumhuriyet'in kuruluşunu anlatıyor. Gökçe Akgül'ün incelikli çizimleriyle desteklenen kitap, savaşın ortasında doğan bir çocuğun yaşamını, umut ve yokluk arasındaki mücadeleyi, Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde yeşeren ümidi ve toplumsal değişimi ele alıyor. Tarihçi İlber Ortaylı'nın Millî Mücadele döneminin tarihi yönlerine tuttuğu ışık eşliğinde, Cumhuriyet'in ilk sabahı çocuk perspektifinden yaşanıyor.
Bu özet yapay zekâ tarafından kaynaklardan derlenmiştir.