
Hadrianus'un Anıları
Yazar: Marguerite Yourcenar
Çevirmen: Nili Bilkur
Yayınevi: Helikopter Yayınları
ISBN: 9786055819040 · 200 sayfa · Türkçe · Karton kapak · Yayın: 2009
Fiyat: ₺552,50 – Tedarik edilecek
Kitap hakkında
Bir imparator. Öyle sıradan biri de değil. Hadrianus. Edirne'yi kuran adam. Londra'daki son sergide, British Museum'da, Türkiye'deki Sagalassus yani Burdur'un Ağlasun ilçesindeki kazılarda çıkan bir heykeli de sergilendi. Sadece ayağı 80 santimetre idi. Anlayın. Büyük imparator.
Ama ben bu büyük imparatorların nasıl adamlar olduğunu hep merak etmişimdir. Düşünsenize, dünyanın en büyük gücü elinizde. Ne yaparsınız? Kendinizi kaybedip, hubris'e, yani çılgınlığa mı kapılırsınız, yoksa, ne yaparsınız? Tek lafınızla adamların kaybolabildiği, keyif için şehir yaktığınız, herkesin ayağınıza kapandığı dönemlerden söz ediyorum. Hayâl etmesi bile bana zor gelirken, işte çıkıyor biri, mesela Yourcenar, kalakalmış tüm tarihsel belgeleri, bilgileri didik didik ediyor ve bir roman yazıyor. Elbette, Hadrianus bu değil. Bu, Yourcenar'ın Hadrianus'u.
Ve işte görkem de burada başlıyor: Bir imparatorun günlük çilelerini, acılarını, düşüncelerini düşünmeye çalışan bir yazara eşlik ediyorsunuz. Stoacı felsefe izi var mı? Belki. Hele de Hadrianus'tan sonra imparator olacak olan, ve romanın bir mektup gibi kendisine yazıldığı Marcus Aurelius'un Anılar'ını düşünürsek. Okuyun, imparator neye benzermiş, bir düşünün derim.
LY
Yapay zekâ özeti
Marguerite Yourcenar, ikinci yüzyıl Roma imparatoru Hadrianus'un son yıllarında yazdığı kurgusal anılarını sunuyor; kitap, tarihsel belgelerden yararlanılarak oluşturulmuş, imparatorun Marcus Aurelius'a mektup biçiminde yazılan düşünceleriyle oluşmaktadır. Eser, siyasi güç ve yalnızlık arasında kalan bir insanın iç dünyasını, yaşamın anlamı, adalet ve ölümlülük üzerine meditasyonlarını Stoa felsefesinin izleriyle dokur. Okur yorumlarında kitap, tarihsel gerçeklikle kurgu arasında zarif bir denge kuran, okuyanı derinden etkileyen bir edebî eser olarak öne çıkarılıyor; bir blog yazarı bunu uzun zamandır okuduğu en güzel şey olarak nitelendirmiş, kitabın imparatorluk dönemi Roma'sının düşünce biçimlerini yansıttığı vurgulanmıştır. Roma tarihi ve felsefe ile ilgilenen okurlar için zorlayıcı olmayan, ancak tarihsel kayıtlara olan ilgiyi artırabilecek bir yapıt.
Bu özet yapay zekâ tarafından kaynaklardan derlenmiştir.